Atenistas – Σταμάτα να γκρινιάζεις για την Αθήνα και βοήθα!

Atenistas – Οι «ανήσυχοι» Αθηναίοι

Εντοπίζουν «μελανά» σημεία της Αθήνας και επεμβαίνουν. Καθαρίζουν, βάφουν, φυτεύουν, με λίγα λόγια ομορφαίνουν την πόλη. Στόχος τους είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει ένα ουσιαστικό αισθητικό και περιβαλλοντικό “λίφτινγκ” της Αθήνας. Παρ' όλο που δεν έχουν περάσει δύο μήνες από το πρώτο τους εγχείρημα, αριθμούν ήδη δύο χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, έχουν 15.500 likes στο facebook και πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από ιστότοπους και «μπλογκ».

Οι Atenistas είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας με αγάπη για την πόλη, που πιστεύουν ότι η πρωτεύουσα όχι μόνο δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία», αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές της. Άλλωστε όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους, «δεν είναι κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη, αλλά μια ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη Αθήνα πιστεύοντας στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης».

Θέτουν απλούς στόχους, που μπορούν να υλοποιηθούν με ενέργειες ήπιου ακτιβισμού και να βελτιώσουν την αισθητική, τη λειτουργία ή την καθημερινότητα της πόλης.

«Κουραστήκαμε -λένε- να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το «κράτος». Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο».

Την ιδέα των Atenistas ξεκίνησαν ο γραφίστας Τάσος Χαλκιόπουλος (γνωστός στο ευρύ κοινό και από το μπλογκ αθηναϊκού ενδιαφέροντος athensville) και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος (που διατηρεί τη στήλη Urban Lab στο free press Lifo). Όπως λένε οι ίδιοι «είχαν βαρεθεί να μένουν διαρκώς στα λόγια» και αποφάσισαν “να εκτονώσουν δημιουργικά το πάθος τους για την πόλη”.

Παραμονή των εκλογών σήμερα και οι Atenistas θα μαζευτούν στην πλατεία Κοτζιά και θα τη γεμίσουν με κεριά που θα φέρουν οι ίδιοι, γιατί όπως υποστηρίζουν θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται πραγματικά για τη σκοτεινιά που έχει σκεπάσει τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας.

«Το μήνυμά μας απευθύνεται σε όποιον εκλεγεί δήμαρχος για την επόμενη τετραετία: Μην αφήνεις το ιστορικό κέντρο της πόλης να μαραζώσει και να πεθάνει», αναφέρουν.

Η “επέλαση” των Atenistas

Αν και αριθμούν μόλις δύο μήνες ζωής, έχουν δείξει ήδη κάποια δείγματα γραφής.

«Αντλούμε δύναμη και ενέργεια από την κοινωνία των πολιτών, τους χιλιάδες Αθηναίους που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους και μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν ένα κανάλι δημιουργικής συμμετοχής στις ανοιχτές υποθέσεις της Αθήνας», αναφέρει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Στις βασικές τους προτεραιότητες είναι η υπεράσπιση της προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, δηλαδή ελεύθερα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες και η πίστη τους στη δύναμη των δράσεων μικρής κλίμακας.

«Δυστυχώς, δεν θα είμαστε εμείς που θα κάνουμε την πόλη ένα τεράστιο πάρκο ή θα την απαλλάξουμε από το μποτιλιάρισμα. Πριν φτάσουμε εκεί, υπάρχουν εκατομμύρια μικρά, σπουδαία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», συνεχίζει.

Οι δράσεις τους είναι κυρίως έξω στον δρόμο, καθαρίζοντας, βάφοντας, φυτεύοντας, ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας με σκοπό να επεκταθούν και σε άλλες γειτονιές.

«Ασχολούμαστε με χώρους που έχουν άμεση ανάγκη, με τις δύσκολες περιοχές γιατί θέλουμε να δώσουμε το συμβολισμό ότι «μην τις φοβάστε, είναι και αυτές κομμάτι της πόλης μας»» μας λέει ο Τάσος Χαλκιόπουλος.

Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν πόρους (π.χ. χορηγείες για είδη κηπουρικής, βαφές και χρώματα) για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης που το έχουν ανάγκη, καθώς και να προωθήσουν καμπάνιες για μεγάλα, μικρά ή ξεχασμένα θέματα της Αθήνας.

Τι έχουν κάνει μέχρι τώρα; Καθάρισαν το χωμάτινο πέρασμα ανάμεσα σε δύο αρχαιολογικούς χώρους «πρώτης γραμμής», της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς, που ήταν γεμάτη σκουπίδια, καθάρισαν, έβαψαν και φύτεψαν τρεις «καραφλές» ζαρντινιέρες στην οδό Σατωβριάνδου κοντά στην Ομόνοια και άλλες δύο στην οδό Φιλαδελφείας (πολύ κοντά στον σταθμό Λαρίσης). Σε συνεργασία με το Green Design Festival μοίρασαν στους Αθηναίους 3.000 φυτά στην πλατεία Συντάγματος, καθάρισαν, φύτεψαν και διαμόρφωσαν από την αρχή δύο παραμελημένα οικόπεδα στην οδό Αγίων Ασωμάτων και άλλα δύο στη διαστάυρωση Ζήνωνος και Δεληγιώργη στο Μεταξουργείο.

Στην τελευταία αυτή δράση τους, που παρακολουθήσαμε από κοντά, συγκεντρώθηκαν περισσσότερα από εκατό άτομα για να βοηθήσουν, ενώ αναπάντεχη βοήθεια προσφέρθηκαν να δώσουν οι αστυνομικοί που έκαναν περιπολία στην περιοχή. Επιπλέον, υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου ανέλαβε να στείλει φορτηγά για να μαζέψουν το βουνό από σκουπίδια που μαζεύτηκε στο πεζοδρόμιο. Την επιμέλεια του κήπου ανέλαβε ο γεωπόνος Δημήτρης Κωνσταντάκος και το συνολικό κόστος της δράσης σε υλικά ανήλθε στα 98 ευρώ (ποσό που καλύφθηκε απ’ όσους συμμετέχοντες ήθελαν να συνδράμουν, καταβάλλοντας ο καθένας 2 ευρώ).

Τι επιδιώκουν όμως;

«Στόχος μας είναι να κάνουμε μία δράση την εβδομάδα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι Αθηναίοι, ξεχωριστά ο καθένας, και να νοιαστεί για τον τόπο που ζει, ακόμη και για τα σκαλιά της πολυκατοικίας του. Δεν μπορεί ένας δημόσιος χώρος να βρίσκεται σε δυσχρηστία, βρόμικος και απαξιωμένος. Περισσότερο το μήνυμα θέλουμε να το στείλουμε στους Αθηναίους», αναφέρει ο Τάσος Χαλκιόπουλος.

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος με τη σειρά του προσθέτει: «Δεν καλύπτουμε κενά της πολιτείας, καλύπτουμε δικά μας κενά, δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει το κράτος, ούτε περιμένουμε κάτι από αυτό».

Τα αποτελέσματα των δράσεων τους όμως έχουν διάρκεια;

«Το βασικό είναι να αναπτύξεις δεσμούς με τη γειτονιά, με τα μαγαζιά, με τους κατοίκους της περιοχής όπου αναπτύσσεις τη δράση. Στην αρχή υπήρχε μεγάλη απαισιοδοξία και πεσιμισμός, δηλαδή περαστικοί μάς έλεγαν: “κρίμα, ρε παιδιά, για τη δουλειά σας, αύριο τέτοια ώρα θα επικρατεί η ίδια κατάσταση, τα ίδια χάλια”» μας λέει ο Δ. Ρηγόπουλος για να προσθέσει:

«Φτιάχνουμε ήδη μία ομάδα συντήρησης, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα έργα που έχουν ήδη γίνει και θα πηγαίνει και θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους».

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση του κόσμου ο Τ. Χαλκιόπουλος τονίζει πως ο κόσμος έχει πολύ καλή διάθεση να προσφέρει και δείχνει μεγάλη ανταπόκριση. «Bλέπουν κάτι αγνό, απολίτικο που απλώς πηγαίνει και διορθώνει το πρόβλημα. Γι αυτό το αγκάλιασαν τόσο πολύ και οι πολίτες και τα media», λέει.

Όσον αφορά την προέλευση του ονόματος ο Τάσος Χαλκιόπουλος αναφέρει: «Παρ' όλο που θέλαμε κάτι ελληνικό, καταλήξαμε στο atenistas. Προέρχεται από τη λατινογενή ρίζα Αtenas-Atene (η Αθήνα στα ισπανικά και στα ιταλικά) και μαρτυρά επαναστατικότητα, (ζαπατίστας, σαντινίστας). Δείχνει αυτούς που αγαπάνε την Αθήνα με μία διάθεση να την προστατέψουν με πάθος, “επαναστατικά”».

Η ιστοσελίδα τους βρίσκεται στη διεύθυνση www.atenistas.gr και σε αυτή μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τις τις δράσεις τους, τα τελευταία νέα της κοινότητας, αλλά και τρόπους για να βοηθήσει στο έργο τους, προτάσεις για επόμενες δράσεις και θέσεις για ζητήματα που αφορούν το αστικό τοπίο.

Δια στόματος… atenista

Στέλιος, δικηγόρος 31 ετών: «Συμμετέχω σε αυτές τις δράσεις γιατί έχω ανάγκη από μία πιο όμορφη καθημερινότητα, βαρέθηκα να γκρινιάζω».

«Αν δεν υπάρχει στην κουλτούρα του λαού η συμμετοχή, η ομορφιά, η καλαισθησία, όσο και υπεύθυνες να είναι οι Αρχές δεν μπορεί να γίνει τίποτα και θεωρώ ότι αυτές οι κινήσεις βοηθάνε στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας».

Αναστασία, δημόσιος υπάλληλος 33 ετών: «Δεν θέλω να είμαι σε αυτούς που μονάχα είναι απογοητευμένοι και απηυδισμένοι, θέλω να κάνω και κάτι πάνω από αυτό και πέρα από αυτό».

Γιάννης, 32 ετών (ασχολείται με Ιnternet marketing): «Συμμετέχω σε αυτήν την ομάδα γιατί είναι το μόνο πράγμα που μ' έχει σηκώσει από τον καναπέ μου τα τελευταία πέντε χρόνια σε επίπεδο «ακτιβιστικό»».

«Δεν είναι μόνο αισθητικό το αποτέλεσμα. Το να έρχονται οι άνθρωποι πιο κοντά σε συλλογικές δράσεις και να ενισχύεται ο εθελοντισμός είναι από μόνο του μια πολύ σημαντική κατάκτηση».

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι και άλλες πόλεις έχουν εκδηλώσει παρόμοιο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους κινήσεις, όπως η Θεσσαλονίκη».

Γωγώ, ζωγράφος 52 ετών: «Ενημερώθηκα και θέλησα να συμμετέχω στους atenistas από τα παιδιά μου».

«Όλοι πρέπει να αφυπνιστούμε να κάνουμε πράγματα χωρίς να περιμένουμε από τους άλλους. Ας το κάνουμε μόνοι μας. Μόνοι μας λερώνουμε έτσι κι αλλιώς, δεν φταίνε πάντα οι άλλοι».

Νάντια, φοιτήτρια 23 ετών: «Το είδα στο facebook πρώτη φορά και αρχικά ήμουν επιφυλακτική, λέω «εντάξει, άλλο ένα group», μετά είδα ότι ασχολούνται εμπράκτως με την Αθήνα και κάνουν κάποιες δράσεις και θέλησα να συμμετέχω γιατί όλο λέμε λέμε και δεν κάνουμε τίποτα».

«Ξεβολευόμαστε ένα Σάββατο και πάμε και κάνουμε κάτι. Μόνο που βλέπω ότι αλλάζουμε ένα χώρο και τον διαμορφώνουμε αυτό μου φτάνει».

Έλενα, 28 ετών, συντονίστρια εθελοντικών προγραμμάτων στην «Έλιξ»: Σε μία Αθήνα την οποία τη βλέπω να καταρρέει τα τελευταία χρόνια, να κατακλύζεται από το σκουπίδι και από την αδιαφορία, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ένα κάλεσμα την Πέμπτη το πρωί και να βλέπεις το Σάββατο το μεσημέρι 100 άτομα, γεμάτα όρεξη που έχουν έρθει να βοηθήσουν.

«Σαν πολίτης δεν είναι μόνο υποχρέωση και δικαίωμα να πας να ψηφίσεις είναι και να συμμετέχεις ενεργά στην κοινωνία».

«Σίγουρα δεν μπορεί να υπερκαλύψει κανείς τα κενά της πολιτείας, απλώς δίνει χαρά στον καθένα που συμμετέχει ότι κάνει κάτι για την πόλη του, στην ουσία πετάς το μπαλάκι στην πολιτεία και αυτή είτε θα το πάρει είτε θα το αφήσει».

Ν. Μπακοπούλου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Θεσσαλονίκη αλλιώς Facebook Group

Atenistas Facebook Group

Atenistas.gr

Comments are closed.