Γλίτωσε 60% στην Θέρμανση σε σχέση με το πετραίλεο! Mε οικολογικές σόμπες που καίνε πελλετ – pellet

Τι είναι το πέλλετ; Γιατί να το επιλέξω;

Το pellet (συσσωματώματα) είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια, μια μορφή βιομάζας η οποία προκύπτει από μηχανική συμπίεση διαφόρων πηγών υπολειμμάτων.
Το pellet είναι 100% φυσικό προϊόν, γίνεται δηλαδή χωρίς επεξεργασία με καυστικές ουσίες, κόλλες ή χρώμα.  Προέρχεται από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου, αλλά σήμερα υπάρχει και καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών. Pellet μπορεί να φτιαχτεί και από χαρτί, εφημερίδες, νοβοπάν, φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.τ.λ. το οποίο ονομάζεται Agropellet.

Πως κατασκευάζεται το πέλλετ;

Το pellet κατασκευάζεται από κατάλοιπα επεξεργασίας του ξύλου, τα οποία πιέζονται σε ειδικές μηχανές μέσα σε κυλίνδρους. Το τυπικό τους σχήμα είναι κυλινδρικό. Χάρη στη λιγνίνη, ένα φυσικό συστατικό που απελευθερώνεται κατά τη συμπίεση του ξύλου, το pellet γίνεται συμπαγές και στερεό, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες συνδετικές ουσίες. Υπάρχει και στη χώρα μας πλέον ένας μεγάλος αριθμός εργοστασίων που κατασκευάζουν pellet.

Πως προμηθεύομαι τα pellets  και πως χρησιμοποιούνται  για τη θέρμανση;

Το pellet συσκευάζεται και διατίθεται σε σάκους των 15 kg. Για μεγάλους χώρους γίνεται παράδοση pellet απευθείας σε παλέτα ή σε μεγάσακο. Το pellet πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγνό, σκεπασμένο μέρος.

Λόγω του κυλινδρικού σχήματος, της στιλπνής επιφάνειας και του μικρού τους μεγέθους, τα pellets συμπεριφέρονται όπως ένα υγρό, διευκολύνοντας τη μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία τους. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και η ευκολία στη χρήση καθιστούν αυτό το φυτικό και περιβαλλοντικά ασφαλές καύσιμο ιδανικό για κάθε εγκατάσταση θέρμανσης.


Τι κέρδος έχω;
1 λίτρο πετρέλαιο = 2κιλά pellets = 3,2 κιλά καυσόξυλα

Ακολουθεί ένας πίνακας συγκριτικών τιμών για ένα σπίτι που χρειάζεται 2 τόνους πετρέλαιο το χρόνο.

Γιατί είναι οικολογικό καύσιμο;
Η καύση τους έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου – επειδή οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνονται κατά την καύση της βιομάζας δεσμεύονται πάλι από τα φυτά για τη δημιουργία της βιομάζας.
Γιατί πέλλετ;
Είναι καύσιμο ανακυκλώσιμο, δηλαδή παράγεται κάθε χρόνο από αγροτικά κατάλοιπα,  καλλιέργειες, ή δέντρα
Είναι καύσιμο που καίγεται με αυτόματο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητη τροφοδοσία όπως   το ξύλο
Είναι καθαρό ξύλο, χωρίς χημικά πρόσθετα, χωρίς υγρασία και τέφρα, δεν αφήνει στάχτη (περίπου 5 φορές λιγότερη από το   ξύλο)
Δεν παράγει ρύπους, και εκπέμπει χαμηλά επίπεδα CO2
Έχει υψηλή αναλογία θερμογόνου δύναμης-τιμής (4,9 kWh/kg)
Μπορείτε να το αγοράσετε την άνοιξη, που η τιμή του είναι χαμηλή, και να το αποθηκεύσετε μέχρι το χειμώνα
Διότι πρέπει να απεξαρτητοποιηθούμε από τη θέρμανση με πετρέλαιο!
Κάθε 2,2 τόνοι pellet εξοικονομούν 1 τόνο πετρέλαιο, που σημαίνει αποτρέπουν την απελευθέρωση 2 τόνων περίπου CO2 στην ατμόσφαιρα!

Τι σημαίνουν για την οικονομία μας;

Σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων.

Σε ιδιωτικό επίπεδο, η χρήση των pellets σε αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα) σημαίνει οικονομία που μπορεί να φτάσει και στο 50% των συνολικών εξόδων θέρμανσης. Ακόμα και στην περίπτωση που απαιτείται αντικατάσταση του χρησιμοποιούμενου λέβητα και καυστήρα, η εξοικονόμηση είναι τέτοια, ώστε η απόσβεση της επένδυσης πραγματοποιείται σε λιγότερο από τρεις περιόδους χρήσης.

Τι σημαίνουν για το περιβάλλον;
Για την παραγωγή των pellets χρησιμοποιούνται κατάλοιπα υλοτομίας, κατεργασίας ξύλου ή αγροτικών προϊόντων χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών, που κατά την καύση τους απελευθερώνουν ουσιαστικά όσο διοξείδιο του άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

http://dtsifti.moonfruit.com

Πηγη http://www.e4energie.com/2011/10/blog-post_4499.html

Δείτε ενδεικτικές τιμές για καυστηρες , σομπες και τζάκια με πελλετ


Τιμές Pellet – Σόμπα – Τζακι – Καυστηρες

http://www.acp-bioenergy.gr/frontend/articles.php?cid=131

http://www.casa-energy.gr/online-shop?page=shop.browse&category_id=44

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.