Τσιγάρο και εγκυμοσύνη

Την ώρα που οι γυναικολόγοι πασχίζουν να πείσουν τις μέλλουσες μητέρες να κόψουν το…

κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε να «σοκάρει» με όσα αποκάλυψε για το πώς τα έμβρυα αντιδρούν στις ουσίες του τσιγάρου μέσα από τη μήτρα.

Η επιστήμονας Νάγια Ρέισλαντ χρησιμοποιώντας υπερηχογράφους 4 –D, κατάφερε να απεικονίσει τις αντιδράσεις των εμβρύων, τα οποία σύμφωνα με τους γιατρούς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα σε περίπτωση που η εγκυμονούσα καπνίζει συστηματικά κατά τη διάρκεια της κύησης.

Καπνίζεις κι εσύ στην εγκυμοσύνη; Τα πλάνα του «αηδιασμένου» εμβρύου θα σε κάνουν να μετανιώσεις

Σύμφωνα με όσα απεικονίστηκαν στο υπερηχογράφημα, τα έμβρυα των γυναικών που κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα την ημέρα, παρουσίαζαν έντονη κινητικότητα στο στόμα, ενώ άγγιζαν συνεχώς την περιοχή του στόματος και της μύτης με τα χέρια τους. Αντιθέτως, όσα δεν εκτίθονταν στις ουσίες του τσιγάρου, παρουσίασαν φυσιολογική συμπεριφορά, χωρίς αυξημένη κινητικότητα στις προαναφερθείσες περιοχές.

Καπνίζεις κι εσύ στην εγκυμοσύνη; Τα πλάνα του «αηδιασμένου» εμβρύου θα σε κάνουν να μετανιώσεις

Μάλιστα σύμφωνα με την επιστήμονα, το τσιγάρο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των εμβρύων, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης.

ΠΗΓΗ

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.