Τρώγοντας 6 μήνες από τα σκουπίδια

Η αγάπη για το φαγητό είναι δεδομένη. Η σωστή διαχείριση της τροφής όμως είναι ένα θέμα που συνήθως αψηφούμε και δεν σκεφτόμαστε όσο θα έπρεπε. Ο Γκραντ Μπόλντουιν, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Απλά φάτο: Μια ιστορία για τη σπατάλη της τροφής» εξετάζει σε βάθος το θέμα της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης της τροφής βάζοντας τόσο τον εαυτό του όσο και τη γυναίκα του σε μια σοκαριστική διαδικασία, ζώντας για έξι μήνες μόνο με φαγητό από τα σκουπίδια! Η αγάπη για το φαγητό είναι δεδομένη.

Η σωστή διαχείριση της τροφής όμως είναι ένα θέμα που συνήθως αψηφούμε και δεν σκεφτόμαστε όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν φορές που αγοράζουμε προϊόντα τα οποία ξεχνάμε για μέρες με αποτέλεσμα να λήγουν και να τα πετάμε άθικτα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φαγητά που αποθηκεύουμε πιστεύοντας ότι θα τα καταναλώσουμε τις επόμενες μέρες.

Το αποτέλεσμα αυτής της «άσκοπης», συνήθως, αποθήκευσης είναι να πετάμε τεράστιες ποσότητες φαγητού χωρίς να σκεφτούμε ότι από τα δικά μας «σκουπίδια» θα μπορούσαν να τραφούν χιλιάδες άνθρωποι και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, αφού παίρνουν μια ιδέα των φαγώσιμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που πετιούνται κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική, αποφασίζουν να κόψουν τα ψώνια και να ζήσουν για έξι μήνες μόνο με φαγητό απ’ τα σκουπίδια. Εξετάζοντας τη συστημική μας εμμονή με τις ημερομηνίες λήξης, τα τέλεια οπωρολαχανικά και το μέγεθος των μερίδων, η ταινία είναι χορταστικά ψυχαγωγική και πραγματικά σοκαριστική.

* Το ντοκιμαντέρ του Γκραντ Μπόλντουιν προβλήθηκε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τεράστια επιτυχία….

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.