Το ξέρατε ότι η Ελλάδα έχει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες;

1. Πυρηνικός αντιδραστήρας στο Χολαργό – Κέντρου Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Λίγοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα διαθέτει δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα. Συγκεκριμένα, από τις 27 Ιουλίου του 1961 η Ελλάδα διαθέτει το δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα…

για ερευνητικούς και μόνο σκοπούς. Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα τύπου πισίνας των 6 μεγαβάτ και βρίσκεται στα εργαστήρια του Κέντρου Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στο Χολαργό. Οι κάτοικοι της περιοχής κατά καιρούς έχουν εκφράσει τις αγωνίες τους για την ύπαρξη του. «Πρόκειται για έναν αντιδραστήρα που δεν αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον γιατί ψύχεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Μιλάμε για ποσότητες…5000 φορές μικρότερες από της Ιαπωνίας» είπε ο κος Παπάζογλου.

Το 2001 έκλεισε για συντήρηση και από τότε δεν ξαναλειτούργησε ποτέ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και επειδή τα ραδιενεργά ισότοπα που παράγονταν εκεί για τα νοσοκομεία, άρχισαν να εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές από το εξωτερικό.

Το 1970 λίγο έλειψε η χώρα μας να αποκτήσει και τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα για παράγωγη ενέργειας. Θα κατασκευαζόταν στην Κάρυστο από την Αμερικανική εταιρία ΕΜΠΑΣΚΟ. Οι αντιδράσεις των κατοίκων όμως έβαλαν φρένο στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου.

2. Πυρηνικός αντιδραστήρας στην Μαγούλα

Ακόμα και ο υπουργός Υγείας πληροφορήθηκε πρόσφατα ότι εδώ και 33 χρόνια λειτουργεί στην Μαγούλα Αττικής ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, υπό την ευθύνη μάλιστα του υπουργείου Υγείας. Δείτε ρεπορτάζ.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας όπως αποκάλυψε ο Ant1 χρησιμοποιεί κοβάλτιο και αποστειρώνει ιατρικά υλικά, όπως γάζες, και φιαλίδια για φάρμακα.

Οι ειδικοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι για τον συγκεκριμένο αντιδραστήρα κοβαλτίου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε σχέση με τους κλασικούς αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας είναι πολύ χαμηλής επικινδυνότητας.

Πάντως μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, και λόγω της υψηλής σεισμικότητας της Ελλάδας, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή για επανέλεγχο της ασφάλειας του αντιδραστήρα στη Μαγούλα, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.