Το κατέβασμα ενισχύει τις πωλήσεις μουσικών albums

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα απέδειξε ότι τα torrents όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά αντιθέτως ενισχύουν τις πωλήσεις των παράνομα κατεβασμένων μουσικών albums, σύμφωνα με δημοσίευμα digitaltrends.

Οι ερευνητές, παρόλ' αυτά επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η πειρατεία είναι ευεργετική για τις συνολικές μουσικές πωλήσεις.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Robert Hammond, η έρευνα ανέλυσε τις συνέπειες της online πειρατείας στις πωλήσεις συνολικά 1.095 μουσικών albums, όλα εκ των οποίων είχαν διατεθεί στο Διαδίκτυο πριν από την επίσημη εμπορική τους κυκλοφορία. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν το παράνομο κατέβασμα ολόκληρων albums και όχι μεμονωμένων κομματιών, καθώς εκτιμάται ότι τα τελευταία δε βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη μουσική βιομηχανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν άκρως ανατρεπτικά: Τα παράνομα κατεβασμένα μουσικά albums σημείωναν μια μικρή αύξηση των πωλήσεων ύψους περίπου 60 μονάδων.

Ο καθηγητής Hammond δήλωσε: «Απομονώσαμε την επίδραση του file sharing στις πωλήσεις ενός μουσικού album, αξιοποιώντας εξωγενείς διαφοροποιήσεις στο πόσο ευρέως διαθέσιμο ήταν πριν από την επίσημη εμπορική του κυκλοφορία. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι τα torrents ενισχύουν τις πωλήσεις των albums, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν το αντίθετο.».

Επισημαίνεται πως τα albums που εξετάστηκαν ήταν αρκετά δημοφιλή, κάτι το οποίο διαδραμάτισε πιθανότατα καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα της έρευνας.

ΠΗΓΗ:http://www.lifo.gr/now/digital-life/10190

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.