Τεστ δείχνει αν κινδυνεύουμε από έμφραγμα

Το τεστ που έφτιαξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας γίνεται online και υπολογίζει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος έμφραγμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Το τεστ μπορούν να κάνουν άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί πριν από το 1985 οι οποίοι απαντούν σε απλές ερωτήσεις για την ηλικία, το ύψος, το σωματικό βάρος, το ιστορικό καπνίσματος καθώς και το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Με βάση αυτά τα στοιχεία, μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Όπως λένε οι ειδικοί από το portal ιατρικής ενημέρωσης NHS Choices, της εκτελεστικής υπηρεσίας Public Health England (PHE) που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) που δημιούργησαν το τεστ ελπίζουν, αυτή η εφαρμογή θα κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πόσο πραγματικά κινδυνεύει και να αλλάξει τον τρόπο ζωή του.

Ο John Deanfield, ένας από τους δημιουργούς του προγράμματος είπε πως «μπορεί να αποτελέσει ένα αληθινό καμπανάκι κινδύνου που θα κινητοποιήσει τους μεσήλικες ώστε να λάβουν μέτρα που θα βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους»

Πως γίνεται λοιπόν αυτό το τεστ; Συμπληρώνουμε ημερομηνία γεννήσεως, φύλο και αν έχει κάποιος ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό ή περιφερειακή αρτηριοπάθεια), καθώς και το ύψος και το σωματικό βάρος. Για την Ελλάδα θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις τιμές σε κιλά και σε εκατοστά του μέτρου πατώντας την επιλογή switch to metric. Συμπληρώνουμε επίσης αν καπνίζουμε, αν γνωρίζουμε το επίπεδο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης. Αν τις ξέρουμε τις συμπληρώνουμε.

Αφού έχουμε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις το τεστ μας λέει την πραγματική ηλικία της καρδιάς μας και τις πιθανότητες να πάθουμε έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία. Μάλιστα, εξηγεί αναλυτικά ποια είναι τα στοιχεία που συμπληρώσαμε και χτύπησαν το καμπανάκι.

Κάντε κι εσείς το τεστ σε αυτή τη διεύθυνση: https://www.nhs.uk/Tools/Pages/heartage.aspx

πηγή

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.