Πόσο αληθινός είναι ο εθισμός στο πορνό;

Πολλοί επώνυμοι, όπως ο ηθοποιός David Duchovny, έχουν παραδεχτεί δημόσια τα τελευταία χρόνια πως είναι εθισμένοι στο πορνό. Το φαινόμενο φαίνεται να εξαπλώνεται. Αλλά πόσο αληθινός είναι αυτός ο εθισμός;

Ο Δρ. David Ley, κλινικός ψυχολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος New Mexico Solution, που εξετάζει ζητήματα υγείας της συμπεριφοράς, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αντίθετη άποψη.

Έρευνα που έκανε αυτός και οι συνεργάτες του έδειξαν πως δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις που να δείχνουν πως κάποιος μπορεί να είναι πραγματικά εθισμένος στο πορνό.

Ο Δρ. Ley ανέλυσε δεκάδες προηγούμενες έρευνες με θέμα τον εθισμό στην πορνογραφία. Τι βρήκε; Μόλις το 37% των ερευνητικών άρθρων γύρω από την υπερβολική χρήση πορνογραφικού περιεχομένου, χαρακτήριζε τη συμπεριφορά αυτή ως «εθισμό» ενώ μόνο το 27% αυτών ήταν βασισμένα σε πραγματικά δεδομένα.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στην Daily Mail, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πειράματα και οι έρευνες που έχουν γίνει γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν σε θέση να παρέχουν οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα, ή αποδείξεις.

Μάλιστα, όπως τόνισε, ο εθισμός στην πορνογραφία δεν περιλαμβάνεται καν στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders». Γιατί; Μα ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν αρκετά επιβεβαιωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Το εγχειρίδιο αυτό εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση και θεωρείται η «βίβλος» των διαταραχών ψυχικής υγείας.

Κάτι ακόμα που ανακάλυψε ο Δρ. Ley είναι πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν χωρίς αμφιβολία πως η υπερβολική έκθεση σε πορνό έχει αρνητικές επιδράσεις.

ΠΗΓΗ

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.