Πως τους ξέφυγε από τα χέρια ο Μπιν Λάντεν?

Πολύ κοντά στο καταφύγιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρέθηκαν το Δεκέμβριο του 2001 αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις, ωστόσο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κατάφερε να γίνει Λούης όπως αποκαλύπτει το Wikileaks.

Σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2007 και βασίστηκε σε κατάθεση ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, ο Μπιν Λάντεν διέφυγε από τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων γύρω από το ορεινό του καταφύγιο χάρη στη βοήθεια ενός πακιστανού φυλάρχου και κληρικού, ο οποίος του πρόσφερε μαχητές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κρατούμενου, ο φύλαρχος έδωσε στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον στενό συνεργάτη του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι συνοδεία 40-50 ανδρών για να διαφύγουν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2001.

Η επιτυχής απόδραση του αρχηγού της Αλ Κάιντα από την Τόρα Μπόρα θεωρείται ένα από τα βασικά λάθη που έγιναν στις αρχές της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν και παρά το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλές θεωρίες για το τι συνέβη, μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τη διαφυγή του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο.

Comments are closed.