Πως ξεγέλασε τον θάνατο ο Φινέας

Πως Μπορεί ενας Ανθρωπος να Ξεγελάσει τον θάνατο ; Και ομως η τυχη ορισμένες φορές παιζει απίστευτα παιχνίδια σε ορισμένους Ανθρώπους.Διαβάστε την απίστευτη Ιστορία του Φινέας Γκέιτζ οπου η Περίπτωση του αποτελει αντικείμενο μελέτης ακομα και σήμερα απο επιστήμονες και Γιατρούς.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1848, ο Γκέιτζ γέμισε μια τρύπα με πυρίτιδα, ένα φιτίλι και άμμο και μετά πρόσθεσε μια μεγάλη μεταλλική μπάρα. Η πυρίτιδα, όμως, πήρε φωτιά “πυροβολώντας” τη μεταλλική μπάρα στο πρόσωπό του: πέρασε από το αριστερό του μάγουλο, βγήκε από την κορυφή του κρανίου του και ο ίδιος εκτοξεύθηκε αρκετά μέτρα μακριά. Μετά από λίγα λεπτά, σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει.

Το ατύχημα είχε επιπτώσεις μόνο στην κοινωνική ζωή του Γκέιτζ, ο οποίος κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να συμπεριφέρεται ανάρμοστα. Το κρανίο και η μεταλλική μπάρα που το διαπέρασε βρίσκονται σήμερα σε μουσείο της Βοστώνης.

ΑΛΑΞΕ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Ο Ανθρωπος αυτός λοιπόν Επεβίωσε, αλλά όταν επέστρεψε στη δουλειά δεν ήταν ο ίδιος. Πριν ήταν ένα ήρεμο, εργατικό άτομο. Μετά ένας μέθυσος που περιφερόταν ασκόπως. Η προσωπικότητά του άλλαξε εξαιτίας συγκεκριμένης ζημιάς σε ένα συγκεκριμένα τμήμα του εγκεφάλου του.

Το ατύχημα του Γκέιτζ έριξε φως στο ζήτημα του δυϊσμού, στην αντίληψη δηλαδή ότι ο νους -ο εαυτός- κατοικεί στον εγκέφαλο, αλλά έχει αυθύπαρκτη υπόσταση και δεν είναι συνώνυμος του εγκεφάλου. Η αιφνίδια αλλαγή του Γκέιτζ υποδήλωνε ότι ο εγκέφαλος και ο νους δεν είναι ανεξάρτητοι. Αν η ουσία της ατομικότητας μπορεί να αλλοιωθεί από ένα ατύχημα, τότε ο εγκέφαλος είναι ένας μηχανισμός που παράγει τον εαυτό, και όχι ένα όργανο που τον φιλοξενεί.

Δεκατρία χρόνια μετά το ατύχημα του Γκέιτζ, ο Γάλλος νευρολόγος Πολ Μπροκά παρουσίασε συστηματοποιημένη μελέτη περί του πώς η βλάβη στον εγκέφαλο επηρεάζει τον νου έχοντας ανακαλύψει ότι ορισμένα προβλήματα ομιλίας απορρέουν από βλάβες στο τμήμα του εγκεφάλου που αποκαλείται αριστερός κροταφικός λοβός. Η νέα μέθοδος εξελίχθηκε γρήγορα. Ολα τα νευρολογικά προβλήματα εξηγούνται πλέον από κάποια συγκεκριμένη βλάβη στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, όταν κάποιος δεν μπορεί να καταγράψει την κίνηση είναι επειδή έχει υποστεί βλάβη στον κροταφικό λοβό, ενώ όταν δεν μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα είναι εξαιτίας βλάβης στην ατρακτοειδή έλικα.Κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι συγκεκριμένα τμήματα εγκεφάλου ελέγχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες.

καθημερινη / -Troktikaras-

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.