Προετοιμασθείτε για την επόμενη ημέρα…

Δυστυχώς όλο και πιο συχνά γράφουμε πια για τέτοια ζητήματα, αλλά η ανεργία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας και το πρόβλημα μάς απασχολεί πια όλους. Ας είμαστε, τουλάχιστον, προετοιμασμένοι.

Δουλεύετε για μια εταιρεία που κάθε μήνα κάνει και δέκα απολύσεις και νιώθετε ότι σιγά-σιγά φθάνει και η δική σας σειρά; Ακόμη χειρότερα, εργάζεσθε για κάποιον εργοδότη που αδυνατεί να σάς πληρώσει και νιώθετε ότι πρέπει να κάνετε το επόμενο βήμα στην καριέρα σας; Τρέμετε το πέρασμα στην ανεργία και προσπαθείτε να πιαστείτε από κάπου; Δεν είστε ο μόνος. Το τρομακτικό αυτό σκηνικό έχει στηθεί στις περισσότερες ελληνικές οικογένειες και γεμίζει με άγχος και κατάθλιψη μια ολόκληρη γενιά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις. Τουλάχιστον μπείτε στην διαδικασία να προετοιμασθείτε ακόμη και για τα χειρότερα. Ναι, δεν κάνει και τόσο καλό στην ψυχολογία. Αλλά αν όντως συμβεί, το χτύπημα στην ψυχολογία αυτού που τα έβλεπε όλα ρόδινα και δεν έχει στρώσει τον δρόμο για την επόμενη ημέρα του είναι πολύ πιο βαρύ απ' ότι γι' αυτόν που έχει ήδη στο νου τού ποια πόρτα θα χτυπήσει στην συνέχεια.

Κατ' αρχάς, ρωτήστε και μάθετε καλά τα εργασιακά σας δικαιώματα. Ναι μεν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο έχουν καταλυθεί πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έσβησαν ξαφνικά οι νόμοι. Για να σάς απολύσουν, θα πρέπει να σάς αποζημιώσουν, να σάς δώσουν το υπόλοιπο της άδειάς σας, να σάς ειδοποιήσουν κάποιον καιρό πιο πριν κ.λπ. Μάθετε κάθε λεπτομέρεια. Όχι μόνο το πώς το έκανε ο εργοδότης σας ως τώρα, αλλά πώς θα έπρεπε να το κάνει, σύμφωνα με το νόμο.

Αν υπάρχει κάποιο συνδικαλιστικό όργανο στον κλάδο σας, απευθυνθείτε εκεί, ακόμη κι αν δεν συνδικαλίζεστε. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους, όχι μόνο να πηγαίνουν πληρωμένα από την διοίκηση της επιχείρησης πολυτελή ταξίδια με ψευδή τιμολόγια.

Ψάξτε και βρείτε την σύμβασή σας. Δείξτε την σ' έναν δικηγόρο. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχετε κάτι ιδιαίτερο να κερδίσετε, αλλά πολλές εταιρείες έγραφαν διάφορα παράξενα υπέρ των εργαζομένων τους στις συμβάσεις τους τόσα χρόνια. Αν τα πράγματα πάνε στα άκρα και φθάσετε στα δικαστήρια, να ξέρετε τι μπορείτε να διεκδικήσετε.

Αρχίστε να κάνετε υπολογισμούς. Πόσο θα αποζημιωθείτε, αν θα αποζημιωθείτε. Πόσους μήνες αντέχετε χωρίς δουλειά. Τι κόστη θα πρέπει, πιθανόν, να περιορίσετε από τώρα στην ζωή σας.

Οργανώστε ξανά το βιογραφικό σας και τις λίστες των επαφών σας. Αν φθάσετε στο σημείο της απόλυσης, ένα κεφάλαιο κλείνει. Στο χέρι σας είναι να ανοίξετε ένα καινούργιο από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Προσπαθήστε να ψυχολογήσετε το αφεντικό σας. Έχετε δύο εναλλακτικές, από την στιγμή που το κεφάλαιο -όπως είπαμε- θα κλείσει. Να τού κάνετε σαφές πως αν είναι να φύγετε, θα φύγετε απολύτως σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Ότι αν δεν τα τηρήσει κατά γράμμα, θα έχει να κάνει με την επιθεώρηση εργασίας. Ή να αναπτύξετε μια τόσο καλή σχέση που σχεδόν να τον αναγκάσετε να ασχοληθεί ο ίδιος με την επόμενη ημέρα σας. Όχι μόνο να σάς γράψει μια καλή συστατική επιστολή. Αλλά να πάρει τηλέφωνα γνωστούς και φίλους και να τους προτείνει εσάς ως έναν εξαιρετικό υπάλληλο που ο ίδιος όμως δεν μπορεί να πληρώνει πια.

Μάθετε ακριβώς τι χαρτιά χρειάζονται για να πάρετε επίδομα ΟΑΕΔ. Μάθετε αν δικαιούστε επίδομα ΟΑΕΔ, κατ' αρχάς. Και μάθετε τι έχετε λαμβάνειν, αν μείνετε άνεργος. Μπορεί να είναι πιο συμφέρον να αντιπροτείνετε στο αφεντικό σας μια πιο «χαλαρή» σχέση, με το ένα τρίτου του μισθού σας, από το να πάτε στο επίδομα.

Μην πανικοβάλεστε. Πάνω απ' όλα σκεφθείτε τι λειτουργεί καλά και δεν έχετε απολυθεί τόσο καιρό και όχι τι πάει στραβά. Αυτό που πάει καλά είναι και το μεγαλύτερο όπλο σας για την επόμενη ημέρα. Επικεντρώστε εκεί και βρείτε τι άλλο μπορείτε να προσθέστε στο οπλοστάσιό σας.

Πάρτε από τώρα μερικές συμβουλές για το πώς θα επανέλθετε από την ανεργία στην απασχόληση άμεσα. Μην περιμένετε να μείνετε πρώτα άνεργος για να αρχίσετε να ψάχνετε, γιατί η ψυχολογία σας τότε θα είναι στο ναδίρ. Όσο έχετε ακόμη την δουλειά σας, ψάξτε και μάθετε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να βρείτε μια καινούργια.

ΠΗΓΗ:http://www.mensguide.gr

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.