Νέα τεχνική που φωτίζει&τα πιο μικρά καρκινικά κύτταρα

Ελπίδες για την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης καρκινοπαθών δίνει τεχνική κατά την οποία μια φθορίζουσα χρωστική ουσία «φωτίζει» στο σώμα του καρκινοπαθούς τα καρκινικά κύτταρα, ώστε οι χειρουργοί να τα ανιχνεύουν πιο αποτελεσματικά.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε δέκα γυναίκες με καρκινικούς όγκους στις ωοθήκες. Οι γιατροί «φώτισαν» τους όγκους μέσα στο σώμα των ασθενών για να είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από τους χειρουργούς ακόμα και όταν το μέγεθός τους είναι μόλις ένα δέκατο του χιλιοστού! Οι κλασικές μέθοδοι που εφαρμόζονται τώρα στην αφαίρεση των όγκων μπορούν να εντοπίσουν όγκους μεγαλύτερους των τριών χιλιοστών.

Στις ασθενείς λοιπόν, πριν από το χειρουργείο, έγινε έγχυση υγρού που περιείχε χρωστική ουσία, η οποία έχει την ιδιότητα να προσκολλάται στη χημική ουσία φολικό οξύ. Στους καρκινικούς όγκους παρατηρούνται συγκεντρώσεις φολικού οξέος επειδή αυτοί περιέχουν περισσότερους υποδοχείς από ό,τι ο υγιής ιστός.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου οι ασθενείς βρίσκονταν κάτω από σύστημα με κάμερες που έκανε προβολή λέιζερ στο σώμα. Ετσι, εντοπίζονταν τα κύτταρα που φωσφόριζαν και προβάλλονταν σε οθόνη (φωτ.) που βρισκόταν δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι.

Με αυτόν τον τρόπο οι χειρουργοί είχαν σαφώς πιο ευκρινή εικόνα των όγκων και ήταν σε θέση να «καθαρίσουν» καλύτερα τις ωοθήκες από αυτούς. Οι γιατροί εντόπισαν με τη νέα μέθοδο κατά μέσο όρο 34 όγκους, ενώ στον κλασικό τρόπο χειρουργείου εντόπιζαν μόλις επτά!

Comments are closed.