Κατασκοπεία μέσω FB = κατάθλιψη και ζήλεια

Όλοι το έχουμε κάνει. Έχουμε μπει στη σελίδα ενός γνωστού, συναδέλφου, φίλου ή συγγενή για να εκμαιεύσουμε πληροφορίες γι αυτούς μέσα από τις αναρτήσεις τους και να συγκρίνουμε τη δραστηριότητα τους με τη δική μας. Τώρα όμως νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων λέει πως αυτή η τακτική μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Missouri στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 736 νεαρούς χρήστες του Facebook. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Computers in Human Behavior» έδειξαν πως αν κανείς χρησιμοποιεί το Facebook για να «κατασκοπεύει» τις ζωές των άλλων, τότε αυτό θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε αισθήματα ζήλειας και τελικά κατάθλιψη.

Όπως είπε στην Independent η επικεφαλής της έρευνας, Margaret Duffy, το να βρίσκεται κανείς σε επαφή με τους φίλους του μέσω του Facebook είναι υγιές. Αν όμως αυτό τον κάνει να συγκρίνει συνέχεια τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ψυχική του υγεία.

Η Duffy είπε πως «το Facebook μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Αν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλεια – τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη» και προσέθεσε πως «το Facebook μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, αν όμως χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κανείς τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση. Είναι σημαντικό για τους χρήστες του Facebook να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων, ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς, όταν το χρησιμοποιούν».

ΠΗΓΗ

Comments are closed.