Θεοφάνεια στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια

Μια ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που ο ελληνισμός της Σμύρνης και της Τουρκίας γενικότερα περίμενε με ανυπομονησία 94 ολόκληρα χρόνια. Η στιγμή που με λαμπρότητα θα ριχθεί στο Αιγαίο, στη θάλασσα όπου μαρτύρησαν χιλιάδες Έλληνες και μαρτυρούν ακόμη πρόσφυγες από τη Συρία, ο Τίμιος Σταυρός και θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων.

Στην προκυμαία της Σμύρνης, το ιστορικό Κε, μπροστά στο κτίριο του ελληνικού προξενείου, στις 12:30 το μεσημέρι, Έλληνες που έχουν παραμείνει στη Σμύρνη και άλλοι που ταξίδεψαν από τη Χίο, τη Μυτιλήνη ακόμη και από την Αθήνα, θα ζήσουν μια ιστορική και συγκλονιστική στιγμή. Το πρωί τελέστηκε και λειτουργία στην Αγία Φωτεινή.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1922 και τον ξεριζωμό που θα συμβεί ο καθαγιασμός των υδάτων. Γιατί για πρώτη φορά μετά από 94 ολόκληρα χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έδωσε την άδεια να εορταστούν τα Θεοφάνεια με λαμπρότητα.

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος μίλησε νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ μίλησε για κάτι ανέλπιστο, το να δοθεί η άδεια από τις τουρκικές αρχές για να γίνει ο αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια. «Είναι συγκλονιστικές οι στιγμές». «Ετοιμάζονται πολλοί να πέσουν για τον Σταυρό γιατί ξέρουν πως θα ακουμπήσουν τα κουφάρια των προγόνων μας που είναι μέσα στη θάλασσα», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.