Εντοπίστηκε μία σούπερ-γη

Οι αστρονόμοι Mikko Tuomi του Πανεπιστημίου Hertfordshire και Guillem Anglada-Escude του Πανεπιστημίου Goettingen ανακάλυψαν σε ένα ηλιακό σύστημα, 42 έτη φωτός μακριά από τη γη τρεις νέους πλανήτες, εκ των οποίων ο ένας ενδέχεται να έχει νερό και ζωή.

Σημειώνεται ότι ο ενδεχόμενος κλώνος της γης (HD40307g) βρίσκεται σε τέτοια απόσταση, ώστε το κλίμα και η ατμόσφαιρά του, να προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής. Ο πλανήτης διαθέτει και την κατάλληλη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να επιβιώσει κάποιος ζωντανός οργανισμός, δίνοντας έτσι την ελπίδα στους επιστήμονες ότι τελικά δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

Όπως αναφέρει το theregister, ύστερα από υπολογισμούς εκτιμάται ότι ο HD40307g έχει εφτά φορές μεγαλύτερη μάζα από εκείνη του πλανήτη μας και η απόστασή του από το άστρο HD40307, είναι τέτοια ώστε να μην βρίσκεται κάποια πλευρά του, μονίμως, στραμμένη προς το φως.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές μέγεθός του ή αν το έδαφός του είναι βραχώδες, όπως το δικό μας. Σε περίπτωση που όμως αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο ισχύει, τότε η βαρύτητα του πλανήτη θα είναι πιο ισχυρή από εκείνη της Γης.

Αν υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, τότε οι κάτοικοί του θα έχουν και μεγαλύτερη φυσική δύναμη. Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον HD40307g χάρη σε μία νέα μέθοδο ανάλυσης δεδομένων, η οποία ελαττώνει τις παρεμβολές από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο HARPS, το οποίο βρίσκεται στη Χιλή.

«Το άστρο HD 40307 είναι ένα εξαιρετικά ήσυχο παλαιό άστρο-νάνος, όποτε δεν υπάρχει κάποιος λόγος ώστε ένας τέτοιος πλανήτης να μην μπορεί να διαθέτει «γήινη» ατμόσφαιρά», τόνισε o Anglad-Escude.

Πηγή: http://www.lifo.gr/now/etc/18864

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.