Γιατί παραλύουμε στον ύπνο μας;

Woman sleeping in a bed in a dark bedroom

Πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει στο άτομο κατά τη φάση REM, όπου εμφανίζονται τα όνειρα. Η εμπειρία, της παράλυσης στον ύπνο συμβαίνει κάποια στιγμή στη ζωή των ανθρώπων σε ποσοστό 40%!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φάση REM κρατάει από 5-15 λεπτά και επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 90 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στη φάση αυτή παρόλο που το άτομο είναι ξύπνιο οι μύες του είναι παραλυμένοι.

Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medical Hypotheses.

Η εξήγηση των ερευνητών είναι ότι συντελείται μια διαταραχή στην περιοχή του εγκεφάλου που συγκρατεί το νευρωνικό χάρτη του εαυτού του. Παρόλο που το άτομο είναι ξύπνιο, οι μύες είναι παραλυμένοι. Σαν να υπάρχει ένας μηχανισμός που αποτρέπει το άτομο από το να υπνοβατεί τη στιγμή που βλέπει όνειρο.

Σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου, υπάρχει μια γενετικά κωδικοποιημένη εικόνα του σώματος. Αυτή η κωδικοποιημένη εικόνα θα μπορούσε να βρίσκεται στους βρεγματικούς λοβούς –το επάνω μεσαίο τμήμα του εγκεφάλου. Και όταν κάποιος ξυπνά ξαφνικά κατά την REM φάση του ύπνου, οι βρεγματικού λοβοί παρακολουθούν τους νευρώνες στον εγκέφαλο που δίνουν την εντολή στους μύες για να κινηθούν. Όμως τα άκρα είναι προσωρινά παραλυμένα, προκαλώντας μια διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται ως παραίσθηση.

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.