Τα κέρδη των 100 πλουσιότερων σβήνουν τη φτώχεια 4 φορές!

Τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια άγγιξαν τα κέρδη των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου το 2012. Το ποσό αυτό αρκεί για να εξαλείψει τη φτώχεια παγκοσμίως και μάλιστα εις τετραπλούν. Αυτό υποστηρίζει νέα έκθεση της Oxfam, η οποία καταλήγει ότι η οικονομική κρίση κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους.

«Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων αύξησε το εισόδημα του κατά 60% τα τελευταία 20 χρόνια και η οικονομική κρίση επιταχύνει αντί να επιβραδύνει τη διαδικασία αυτή» σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η πώληση πολυτελών αγαθών σημειώνει αύξηση και, μάλιστα, με διψήφια ποσοστά.

Η έκθεση, με τίτλο «Το Κόστος της Ανισότητας: Πώς οι Υπερβολές του Πλούτου και των Εισοδημάτων Μας Πλήττει Όλους», που θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καλεί τους ηγέτες παγκοσμίως να «τερματίσουν τα υπερβολικά πλούτη μέχρι το 2025 και να περιορίσουν τη ραγδαία αύξηση της ανισότητας που παρατηρείται στην πλειοψηφία των χωρών τα τελευταία 20 χρόνια».

Η Oxfam τονίζει στην έκθεσή της ότι ο τόσο υπερβολικός πλούτος είναι ανήθικος, οικονομικά ανεπαρκής, πολιτικά διαβρωτικός, κοινωνικά διχαστικός και περιβαλλοντικά καταστροφικός. Προτείνει δε, προκειμένου η φτώχεια παγκοσμίως να επανέλθει στα επίπεδα του 1990, οι κυβερνήσεις:
– να κλείσουν τους φορολογικούς παραδείσους, ώστε να εξοικονομηθούν 189 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφυγόντες φόρους
– να θέσουν ένα μίνιμουμ φορολόγησης των επιχειρήσεων παγκοσμίως
– να αυξήσουν τις επενδύσεις σε δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες κ.λπ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ξεκινά σήμερα (23/1/2013).
Ενδεικτικά στην έκθεση αναφέρεται ότι:
– στη Μεγάλη Βρετανία, η οικονομική ανισότητα επανέρχεται σε επίπεδα της εποχής του Καρόλου Ντίκενς
– στην Κίνα, το 10% των πλουσιότερων συγκεντρώνει το 60% του εισοδήματος της χώρας
– στις ΗΠΑ το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων έχει διπλασιάσει τον πλούτο του από τα 1980

ΠΗΓΗ: http://clopyandpaste.blogspot.gr

Comments are closed.