Τα αναψυκτικά ευθύνονται για 184.000 θανάτους τον χρόνο


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/mypoc0/public_html/wp-content/plugins/pretty-link/pro/app/models/PlpKeyword.php on line 201

Όλοι τα πίνουμε κι όλοι τα απολαμβάνουμε είτε με το φαγητό μας είτε σκέτα. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως έδειξε πως τα αναψυκτικά σκοτώνουν 184.000 ανθρώπους τον χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν στοιχεία για συνολικά 612.000 άτομα σε 51 χώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», έδειξαν πως τα ροφήματα με ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν περίπου όσους θανάτους προκαλεί και η γρίπη μέσα σε ένα έτος. Από τους 184.000 θανάτους, οι 133.000 αποδίδονται στον διαβήτη τύπου 2, οι 45.000 σε καρδιαγγειακά προβλήματα και οι 6.000 σε καρκίνους.

Οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται άμεσα με τη συχνή κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων με ζάχαρη. Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Νταρίους Μοζαφαριάν «θα έπρεπε να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα η μείωση ή εξαφάνιση των ποτών με ζάχαρη από τη διατροφή μας» και προσέθεσε πως τα ροφήματα οδηγούν σε παχυσαρκία και αυτή, με τη σειρά της, ευθύνεται για τα σοβαρά και εν δυνάμει θανατηφόρα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Βέβαια, η έρευνα αυτή δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στα ποτά με ζάχαρη και στην πρόκληση θανάτων. Μπορεί όμως να διαπιστώσει μια στατιστική συσχέτιση, κάτι που φροντίζει να αναδεικνύει η βιομηχανία ποτών-αναψυκτικών.

Comments are closed.