Προστατέψτε laptop και κινητό από κλοπή!

Επειδή έχει καταντήσει αηδία το σπάσιμο αυτοκινήτων και η κλοπή υπολογιστών, κινητών ή ότι άλλο έχει μέσα ένα τσαντάκι που θα εντοπίσει ο κάθε κλέφτης πάνω ή κάτω από το κάθισμα, ήρθε η ώρα να πάρουμε κάποια μέτρα για τη προστασία μας.

Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε ελπίζοντας να εντοπίσουμε τον υπολογιστή μας ή το κινητό που έγινε καπνός είναι η MAC Address. Δυστυχώς ακόμα και αν έχουμε την MAC αυτό δε μπορεί να μας βοηθήσει εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Οι πληροφορίες που μεταφέρονται από τον υπολογιστή ή το κινητό μας περνάνε από πολλές άλλες συσκευές. Η μεταφορά των πληροφοριών γίνεται με πακέτα. Το κάθε πακέτο έχει την MAC διεύθυνση του αποστολέα και την MAC διεύθυνση του παραλήπτη. Οι MAC διευθύνσεις είναι μοναδικές για κάθε συσκευή στο κόσμο. Χρησιμεύουν για να μπορούν να επικινωνουν οι συσκευές μεταξύ ους σε φυσικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι όταν το πακέτο προωθηθεί προς άλλη συσκευή, τότε οι διευθύνσεις MAC αποστολέα και παραλήπτη θα αλλάξουν.

Για παράδειγμα όταν στέλνουμε κάτι στο ίντερνετ αρχικά τα πακέτα έχουν ως διεύθυνση MAC αποστολέα αυτή του υπολογιστή μας, και ως παραλήπτη αυτή του ρούτερ μας. Όταν όμως το ρουτερ μας προωθήσει τα πακέτα στον ISP (OTE, Forthnet κτλ) τότε η MAC αποστολέα θα είναι αυτή του ρούτερ και του παραλήπτη θα είναι του ρούτερ που βρίσκεται στην άλλη μεριά του καλωδίου κάπου στον OTE.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η MAC του κλεμένου υπολογιστή δεν ταξιδεύει μαζί με τα πακέτα άρα δεν είναι εφικτό να τον πιάσουμε ακόμα και αν μπαίνει στο ίντερνετ.

Η MAC θα μπορούσε να βοηθήσει μόνο στην περίπτωση που ο κλεμένος υπολογιστής βρίσκεται ακόμα στο ίδιο δίκτυο με εσάς ή μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του δικτύου αυτού. Ένα τέτοιο πράδειγμα είναι ένα αεροδρόμιο. Αν λοιπόν ο κλεμμένος υπολογιστής βρίσκεται σε ένα αεροδρόμιο και είναι ανοιχτός και συνδεδεμένος στο ασύρματο δίκτυο του αεροδρομίου, τότε μπορείτε να ζητήσετε από το διαχειριστή του δικτύου να ελέγξει την MAC του υπολογιστή σας (εφόσον τη ξέρετε..) και έτσι θα μπορέσει να εντοπίσει σε ποιό σημείο ακριβώς βρίσκεται. Ένα άλλο παράδειγμα είναι σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή σχολή όπου ισχύει το ίδιο σενάριο και μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς σε ποιο Access Point βρίσεται σε ποιο όροφο και ίσως και αίθουσα…

Αν ο υπολογιστής δε βρίσκεται πια στο ίδιο δίκτυο και είναι στο σπίτι του κλέφτη τότε δεν υπάρχει λύση.

Η μόνη λύση είναι η Πρόληψη.
Πρέπει να έχετε εγκατεστημένο λογισμικό στον υπολογιστή ή το κινητό σας για περιπτώσεις κλοπής. Το λογισμικό αυτό θα σας αναφέρει τη θέση του υπολογιστή μεσω GPS ή αν δεν έχει GPS με βάση τα γύρω ασύρματα δίκτυα (WPS) της περιοχής και το traceroute. Επίσης θα σας στέλνει φωτογραφίες του κλέφτη μέσω της webcam και γενικά διάφορα άλλα χρήσιμα πράγματα. Βεβαίως θα ξέρετε και την IP με την οποία θα είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ άρα μπορείτε να πάρετε κατευθείαν την αστυνομία και να δουν σε ποιο σπίτι έχει δοθεί η συγκεκριμένη IP. Οι IP διευθύνσεις δεν είναι σαν τις MAC. Αφορούν την τοπολογία και οι ISP εταιρείες ξέρουν ακριβώς σε ποιόν συνδρομητή τις δίνουν με όνομα, επώνυμο και διεύθυνση.

Αν δεν έχετε αντικλεπτικό λογισμικό στον υπολογιστή σας και στο κινητό σας, βάλτε τώρα! Με λίγο ψάξιμο φαίνεται πως το Prey που είναι ανοιχτού κώδικα είναι πολύ καλό και εύκολο. Αυτή τη στιγμή δουλεύει σχεδόν παντού. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε φορητούς υπολογιστές με MAC OSX, Linux και Windows όπως και σε κινητά Android. Δυστυχώς σε iPhone και Symbian δεν υπάρχει ακόμα.

Το Prey είναι μια πανάλαφρη εφαρμογή που ΠΡΕΠΕΙ να τρέχετε στο laptop ή το κινητό σας γιατί θα σας σώσει αν ποτέ κλαπεί. Αν γίνει αυτό θα στείλετε ένα SMS στο κινητό σας με μια συγκεκριμένη φράση και τότε το Prey θα ενεργοποιηθεί και θα αρχίσει να σας στέλνει αναφορές. Αν ο κλέφτης αλλάξει SIM δεν υπάρχει πρόβλημα, η ενεργοποιήση γίνεται και μέσω του control panel από το site του Prey που θα έχετε συνδέσει τη συσκευή σας. Επίσης υπάρχει επιλογή να ενεργοποιείται αυτόματα με την αλλαγή της SIM. Παρόμοια η ενεργοποίηση γίνεται και για τους φορητούς υπολογιστές.

Κατεβάστε την εφαρμογή από το http://preyproject.com/download.

Σοβαρά μην το αφήνετε, εγκαταστήστε το σύντομα. Προσωπικά ήδη έχουν σπάσει αυτοκίνητο σε 2 συγγενείς μου και 1 γνωστό. Για μένα είναι τελειωμένη υπόθεση. Το Prey έχει ήδη μπει στο netbook μου και στο Android μου. Παρακάτω δείχνω εν συντομία τη διαδικασία εγκατάστασης σε Ubuntu Netbook Edition. Η διαδικασία είναι παραπλήσια σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και είναι αρκετά εύκολη.

Κατεβάζετε το αρχείο που είναι για Ubuntu και κάνετε διπλό κλικ πάνω του. Θα ξεκινήσει αυτόματα το “Κέντρο Λογισμικού” και θα πατήστε “Εγκατάσταση“. Μόλις τελειώσει κλείστε το “Κέντρο Λογισμικού” και πατήστε πάνω αριστερά στο σήμα του Ubuntu και πληκτρολογήστε στη μπάρα αναζήτησης τη λέξη “Prey”. Θα εμφανιστεί μια εφαρμογή με το όνομα “Prey Configurator“. Κάντε κλικ και θα δείτε την παρακάτω οθόνη:

Πατήστε “Εντάξει”

Διαβάστε τι κάνουν οι ρυθμίσεις και επιλέξτε αναλόγως τις προτιμήσεις σας. Εγώ προτείνω να βάλτε αυτά που έχω βάλει και εγώ στην εικόνα από πάνω. Μετά πατήστε στην καρτέλα “Reporting mode“:

Πατήστε “Μπροστά”. Αν έχετε γραφτεί στο site τότε επιλέξτε το “Existing user”. Αν όχι τότε το “New user”

Θα σας ζητήσει κάποια στοιχεία για την εγγραφή σας και θα σας αποσταλεί ένα email το οποίο πρέπει να διαβάσετε και να κλικάρετε στο σύνδεσμο που θα περιέχει. Αυτό γίνεται για να επιβεβαιωθεί το email σας. Οι εικόνες παρακάτω μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές σε εσάς γιατί εγώ είχα ήδη γραφτεί στο site.

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε και ο υπολογιστής σας είναι σε ετοιμότητα από εδώ και πέρα. Πηγαίνοντας στο http://control.preyproject.com/ θα μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις για τις συσκευές στις οποίες έχετε εγκαταστήσει το Prey και να τις δηλώσετε ως “κλεμμένες” αν κλαπούν για να αρχίσει η διαδικασία. Αν κλαπεί δηλαδή ο υπολογιστής σας πηγαίνετε σε αυτή τη σελίδα (με κάποιον άλλο υπολογιστή προφανώς) και ενεργοποιείστε το “Missing”.

Εδώ βλέπετε το κινητό και το netbook μου που έχω εγκαταστήσει. Αν μου κέψουν κάτι από αυτά τότε θα κάνω κλικ πάνω στην εικόνα του και μετά θα ενεργοποιήσω το Missing όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

πηγή

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.