Οι παραγκούπολεις του Ρίο

Rate this post

Η Favela da Providência είναι η αρχαιότερη πόλη του Rio de Janeiro. Η κατοίκησή της άρχισε από τα τέλη του δέκατου ένατου ως τις αρχές του εικοστού αιώνα. Το 1897, ο λόφος στεγάζει στρατιωτικούς της πρόνοιας που επιστρέφουν από τον πόλεμο του Tizi και καταλαμβάνουν ένα λόφο που ονομάζεται Favela, Bahia. Από την ένωση του ονόματος «παραγκούπολη». Με τους στρατιώτες, ο λόφος έγινε ευρέως γνωστός ως το Morro da Favela.

Η καταλήψεις φούντωσαν μεταξύ τέλη του δέκατου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα, εξαιτίας των μεγάλων αστικών μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν από τον μηχανικό Pereira Passos, όπου πολλές κατοικίες στο κέντρο, λεηλατήθηκαν και εξαθλιωμένοι κάτοικοι μετακινήθηκαν προς τους λόφους δίπλα στο κέντρο.

Στα τέλη του 1910, ο λόφος του Favela θεωρήθηκε η πιο βίαιη περιοχή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το όνομα του «η τρώγλη» εξαπλώνεται, και στη δεκαετία του 1920 γεμίζει με καλύβες και παράγκες που έγιναν γνωστές ως φαβέλες.

Σήμερα Οι «φαβέλες» (παραγκογειτονιές) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Στο Ρίο υπάρχει η μεγαλύτερη στη Βραζιλία παραγκούπολη, με 250.000 κατοίκους. Υπάρχουν και καμιά 50αριά άλλες μικρότερες.

Comments are closed.