Λιμνη απο λαβα στη Χαβαη

Είναι εντυπωσιακό, αλλα ταυτόχρονα έχει αρχίσει να παίρνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις. Οι γεωλόγοι του Παρατηρητηρίου Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στη Χαβάη παρακολουθούν στενά τον πόρο Χαλέμα ‘ούμα’ ου του ηφαιστείου Κιαλουέα όπου τα επίπεδα της λάβας εμφανίζονται να ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία δείχνει το ρευστοποιημένο μάγμα από το εσωτερικό του ηφαιστείου να ρέει σε μια λίμνη από λάβα, σε ένα φαινόμενο που οι γεωλόγοι ονομάζουν «πυροκλαστική ροή» και είναι το πιο καταστροφικό από όλα τα ηφαιστειακά φαινόμενα.

Φόβοι για υπερχείλιση
Η λίμνη, στην οποία η θερμοκρασία φθάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου, πιστεύεται ότι σχηματίστηκε τους τελευταίους μήνες του 2009. Περιγράφεται από τους ειδικούς σαν «υπερυψωμένη πισίνα» και τώρα εκφράζονται φόβοι ότι η νέα ροή μάγματος θα προκαλέσει υπερχείλιση της λάβας στα τοιχώματά της.

Σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ηφαιστειακής Δραστηριότητας της Χαβάης προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων και εκτόξευσης υλικών σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων ενώ στάχτη και τοξικές αναθυμιάσεις ενδέχεται να παρατηρηθούν στη γύρω περιοχή.

Το ηφαίστειο Κιλαουέα, ένα από τα πέντε του συμπλέγματος που σχηματίζει τη μεγάλη νήσο της Χαβάης, είναι ένα από τα πιο ενεργά στον πλανήτη. Εκρήγνυται διαρκώς από το 1983, κατέχοντας το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε διάρκεια ηφαιστειακής έκρηξης τους δύο τελευταίους αιώνες.

ΠΗΓΗ:a-pistefto.blogspot.com

No votes yet.
Please wait...

Comments are closed.