Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης

Ο Χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στο 1.40 με 1.60 ευρώ το λίτρο καθιστά το κόστος δυσβάσταχτο. Καυσόξυλα, πέλετ, φυσικό αέριο για όσους έχουν την δυνατότητα σύνδεσης, κλιματιστικά και κάθε άλλου είδους ηλεκτρική συσκευή αποτελούν εναλλακτικές λύσεις. Τα τελευταία χρόνια που το φυσικό αέριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, πολλοί καταναλωτές το επιλέγουν ως οικονομικότερο καύσιμο. Η τιμή του φυσικού αερίου αναπροσαρμόζεται ανά δίμηνο στο 80% της τιμής του πετρελαίου. Καθώς, όμως, το πετρέλαιο είναι ελαφρώς πιο αποδοτικό, το φυσικό αέριο καταλήγει να «μας έρχεται» πολύ οικονομικότερο.

Hλεκτρικές θερμάστρες – θερμοπομποί – θερμοσυσσωρευτές: Επιλέγονται κυρίως για σπίτια που δεν έχουν άλλο μηχανισμό θέρμανσης, τοποθετούνται με απλό τρόπο στους τοίχους του σπιτιού και για να λειτουργήσουν καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. θα χρειαστείτε έναν θερμοπομπό ισχύος 400W, o οποίος δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 120 ευρώ (χωρίς το κόστος εγκατάστασης). Η δε κατανάλωση ρεύματος κατά τη χρήση του είναι ανάλογη αυτής ενός κλιματιστικού με Inverter, πιθανώς και λίγο ακριβότερη.
Κλιματιστικό: Πρόκειται για πρόχειρη αλλά άμεση λύση τοπικής θέρμανσης, με μειονέκτημα ότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα, οπότε δεν συνιστάται για πολλές ώρες. Επιπλέον, η χρήση του κλιματιστικού, εκτός κι αν πρόκειται για τεχνολογίας Inverter, έχει πολύ μεγάλο κόστος καθώς καταναλώνει πολύ ρεύμα. Το ίδιο ισχύει για τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τις σόμπες αλογόνου.

Θερμάστρες κηροζίνης: Πρόκειται για συσκευές που μπορούν να ζεστάνουν καλά και γρήγορα τον χώρο στον οποίο τοποθετούνται, ενώ μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Από άποψη οικονομίας, καταναλώνουν κηροζίνη, η οποία κοστίζει περί τα 8 ευρώ ανά 6 λίτρα, οπότε για μία θερμάστρα με ντεπόζιτο τέτοιας χωρητικότητας υπολογίστε αυτονομία μικρότερη των 21-22 ωρών μέχρι το επόμενο γέμισμα. Σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι εκλύουν δυσάρεστη μυρωδιά, άρα απαιτείται συχνός εξαερισμός του χώρου.

Τα τζάκια και η καλή μόνωση του σπιτιού

Το συμβατικό τζάκι περισσότερο αισθητική αξία έχει παρά θερμαντική, καθώς από την καμινάδα του φεύγει ένα μεγάλο μέρος ζέστης από τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού. Το ενεργειακό τζάκι, ωστόσο, έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι η κλειστή εστία δεν επιτρέπει στον εσωτερικό θερμό αέρα να διαφύγει στο περιβάλλον, παρά μέσω θυρίδων τον αποδίδει στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μειονέκτημα του τζακιού είναι ότι ζεσταίνει μόνο τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, εκτός κι αν μιλάμε για αερόθερμα ενεργειακά τζάκια που μπορούν να ζεστάνουν περισσότερους από έναν χώρους μεταφέροντας τον ζεστό αέρα με αεραγωγούς σε περισσότερα δωμάτια (λύση που απευθύνεται και σε σπίτι έως 180 τ.μ.). Αυτή η εναλλακτική βέβαια μπορεί να εφαρμοστεί σε σπίτια που βρίσκονται σε αρχικά στάδια κατασκευής, ενώ είναι αρκετά ακριβή.

Τέλος, για μειωμένες απώλειες θερμότητας θα πρέπει το σπίτι μας να είναι καλά μονωμένο, να μην υπάρχουν ανοιχτές πόρτες και παράθυρα και να κλείνουμε παντζούρια και κουρτίνες όταν έχει πέσει ο ήλιος. Η ιδανική θερμοκρασία για κάθε χώρο ώστε να μην έχει απώλειες είναι 20 βαθμοί – κάθε επιπλέον βαθμός στον θερμοστάτη αυξάνει τις απώλειες αλλά και την κατανάλωση πετρελαίου.

ΠΗΓΗ:http://www.trelokouneli.gr/2012/09/blog-post_2010.html

Comments are closed.